Werk jij in het onderwijs? Dan kan je vanaf 2025 een fiets leasen!
Vanaf 2025 kunnen ook Vlaamse onderwijsinstellingen fietsleasing aanbieden. Wie werkt in het Vlaams onderwijs kan vanaf dan een fiets leasen! En da’s top nieuws!
Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
​​
De school of het schoolbestuur kiest zelf of fietsleasing wordt aangeboden voor zijn onderwijspersoneel. Wordt er beslist om fietsleasing op te starten? Dan staat het bestuur in voor de administratie en de selectie van de fietsleasepartner. Die selectie verloopt via een openbare aanbesteding of aankoopcentrale.
Eens de fietsleasepartner gekozen is, wordt de administratie tot een minimum herleidt omdat die partner het schoolbestuur wegwijs maakt en beschikt over eenvoudige tools.
Als vastbenoemd personeelslid kan je vanaf 1 januari 2025 een fiets leasen, maar je moet wel al voor die datum beslissen of je jouw eindejaarspremie willen flexibiliseren voor fietsleasing door middel van een intentieverklaring. Tijdelijke personeelsleden kunnen pas vanaf 1 januari 2026 een fiets leasen en dan hun eindejaarspremie van dat jaar inzetten. Zij moeten voor het einde van 2025 beslissen of ze een fiets willen leasen.
​
Hoe financiert onderwijspersoneel een leasefiets?
​
Leerkrachten en onderwijspersoneel kunnen een fiets leasen door (een deel van) hun bruto eindejaarspremie te flexibiliseren (het flexbudget). Kiezen ze ervoor om geen fiets te leasen? Dan krijgen ze hun eindejaarspremie gewoon uitbetaald. Is hun eindejaarspremie te laag om de leaseprijs te dekken? Dan kunnen ze een netto persoonlijke bijdrage doen.
​
Je gebruikt altijd (een deel van) de bruto eindejaarstoelage van het kalenderjaar waarin je de fiets least. Dit bedrag geef je door aan je schoolbestuur. Informeer bij je schoolbestuur wanneer en hoe je dit bedrag ten laatste moet doorgeven. Nadien kan je het flexbudget niet meer wijzigen.
Elk jaar opnieuw kan je kiezen hoeveel van je bruto eindejaarstoelage je wil inzetten als flexbudget.
Simuleer daarvoor telkens je flexbudget via de tool op Mijn Onderwijs Personeel van het volgende kalenderjaar.
​
Het flexbudget dat je nodig hebt, hangt af van:
-
De leasetermijn
-
De voorziene leverdatum van de fiets tijdens het leasingjaar
-
De totale leasingkost voor de aangeboden leasingfiets
Wij helpen jou graag verder met een offerte zodat je het benodigde flexbudget goed kan inschatten.
​​
TIP: de fietsvergoeding!
​
Wie het woon-werkverkeer met de fiets aflegt, geniet ook maandelijks van een mooi extraatje dankzij de fietsvergoeding. Die wordt niet belast, waardoor het bedrag netto op je loonbrief verschijnt. Als dat geen motivatie is om met de fiets naar het werk te komen! En hé, via die fietsvergoeding kan je (een deel van) je maandelijkse leaseprijs terugverdienen.
​
Meer info vind je op de website van onderwijs Vlaanderen.
Raadpleeg ook de te volgen stappen op dit stappenplan.
​
Waarom zou ik als schoolbestuur fietsleasing aanbieden?
​
Waarom niet? Fietsleasing is zowel in de privésector als in de publieke sector een populair extralegaal voordeel. En dat zowel bij werkgevers als werknemers. Het behoort zelfs tot de top 5 meest gekozen extralegale voordelen en is tegenwoordig even populair als een wagen leasen. Dat is niet zo verwonderlijk als je naar de voordelen van fietslease kijkt:
-
Budgetneutraal voor jou als schoolbestuur;
-
Fietsleasing biedt interessante fiscale voordelen voor onderwijspersoneel;
-
Fietsleasing draagt bij aan je duurzaamheidsbeleid;
-
De perfecte oplossing voor parkeergebrek;
-
Stimuleer woon-werkverplaatsingen met de fiets;
-
Fietsen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van je onderwijspersoneel.
​
Waarom zou ik als personeelslid een fiets leasen?
​
Er zijn zoveel redenen om voor fietsleasing te kiezen! De, wellicht, belangrijkste:
Een fiets leasen is goedkoper dan er zelf één te kopen!
Een fiets leasen of kopen, wat is nu goedkoper? Als je een fiets leaset via je werkgever, is dat een pak goedkoper dan wanneer je er zelf één koopt. Dat komt doordat je de fiets die je zelf koopt, betaalt met je nettoloon, terwijl je de fiets die je leaset, betaalt via je bruto-eindejaarspremie. Bovendien is je leasefiets vrijgesteld van het Voordeel Alle Aard (VAA).
En aan het einde van je leasetermijn? Dan geef je je fiets kosteloos terug aan de leasingmaatschappij en kan je een spiksplinternieuw exemplaar leasen. Of je neemt de fiets over aan een vooraf bepaald restbedrag.
​
Daarnaast kies je voor fietsleasing om deze redenen:
-
Goed voor je mentale en fysieke gezondheid
-
Dankzij het fiscale voordeel van fietsleasing, kan je een kwalitatievere fiets leasen.
-
Je verkleint jouw ecologische voetafdruk door vaker voor de fiets te kiezen.
-
Met de fiets sta je niet in de file.
-
Leasepakket op maat met de mogelijkheid om gebruik te maken van heel wat diensten en accessoires aan hetzelfde fiscaal voordeel.
-
Je fiets is sowieso gedekt tegen schade en diefstal. Wil je ook pechverhelping of verlengde garantie? Dat kan!
​
​
Klaar om een fiets te leasen?
Ontdek snel welke fiets bij jou past!
​
​
Bronnen: www.O2O.be en https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/fietsleasing
​​
​